utorak, 19. lipnja 2012.

Zašto Başak ne smije biti izručena?


Turska studentska aktivistica Başak Şahin Duman uhićena je u Zagrebu na temelju međunarodne tjeralice koju je objavila Turska i prijeti joj izručenje u tu zemlju. Osuđena je na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog terorizma iako njezin "zločin" nije bio ništa drugo nego sudjelovanje na prosvjedu i uzvikivanje parola.

Turski antiteroristički zakon predmet je kritika mnogih domaćih i međunarodnih institucija uključujući Amnesty International, Human Rights Watch, ali i Europske komisije i američkog State Departmenta. Taj zakon omogućuje Turskoj da svakog tko iznosi protuvladina ili općenito opoziciona stajališta osudi za terorizam bez potrebe da dokaže njihovo sudjelovanje u bilo kakvim aktivnostima koje uključuju otmice, ubojstva i ostalo što se inače smatra terorizmom. Procjenjuje da je u Turskoj iz političkih razloga trenutno zatočeno preko 10 000 ljudi, od toga preko 1 000 djece i preko 100 novinara osuđenih zbog onog što su javno pisali, po čemu je Turska u samom svjetskom vrhu.

Iako Başak u Hrvatskoj nikada ne bi mogla biti osuđena za terorizam zbog iznošenja mišljenja, još uvijek postoji mogućnost da bude izručena zemlji koja ju progoni. Izručenje je regulirano Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći koji predviđa mogućnost izručivanja osuđenika iz Hrvatske u zemlje gdje su osuđeni. Međutim, Hrvatska je također potpisnica Ženevske konvencije o statusu izbjeglica i Europske konvencije o izručenju koji zabranjuju izručenje u zemlje u kojima bi optuženici ili osuđenici mogli biti podvrgnuti mučenju ili proganjani na temelju svoje rase, vjere, nacionalnosti ili političkog uvjerenja. U slučaju Başak riječ je o vrlo očitom i otvorenom političkom progonu, a ona je sama već bila zlostavljana prilikom uhićenja u Turskoj, zemlji gdje je mučenje zatvorenika još uvijek redovita pojava.

Iako su međunarodni ugovori iznad zakona Republike Hrvatske, domaći sudovi su već u više slučajeva potpuno ignorirali obavezu poštivanja međunarodnih ugovora i članaka Zakona o međunarodnoj pomoći koji zabranjuju izručenje osuđenika progonjenih zbog političkog uvjerenja.

Zaštita od političkog progona je civilizacijsko nasljeđe koje ne smije biti relativizirano, a Hrvatska ne smije sudjelovati u progonima koje provode nedemokratski režimi!

Inicijativa Sloboda za Başak

slobodazabasak.blogspot.com
slobodazabasak@gmail.com

Nema komentara:

Objavi komentar