petak, 15. lipnja 2012.

Osijek uz Bašak Šahin Duman


Dvadesetak aktivista okupljenih u inicijativu Sloboda za Bašak održalo je na trgu Ante Starčevića prosvjed u znak potpore heroini turskih studentskih prosvjeda koja je nedavno uhićena u Hrvatskoj. Naime, Bašak je 2010. godine zajedno sa još 46-ero svojih kolega osuđena na 6 godina i tri mjeseca zatvora zbog sudjelovanja u velikim prosvjedima protiv „antiterorističkih zakona“ turske vlade kojima je bio cilj suzbiti svaki aktivizam usmjeren na kritiku same vlasti. U međuvremenu, većina sudionika tog procesa se iselila iz Turske i dobila azile u mnogim europskim zemljama, pa je tako i Bašak otišla u Njemačku i nastavila živjeti bez ikakvih problema u vezi presude koja joj je izrečena. Nakon uhićenja u zračnoj luci Pleso na temelju Interpolove tjeralice koju je za njom raspisala Turska i za koju nije znala, nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u Remetincu i prijeti joj opasnost da je hrvatske pravosudne vlasti izruče natrag u Tursku gdje je prilikom prethodnog pritvaranja već bila mučena što dokazuje valjana medicinska dokumentacija. Tomu da bi njezino izručenje bilo pogubno govori u prilog činjenica da je Turska zemlja sa najviše političkih zatvorenika, da se u zatvorima nalazi oko 1000 djece koji pretstavljaju „prijetnju“ sadašnjem režimu te da dnevno  bude uhićeno 30 do 40 ljudi po političkoj osnovi. Prema izvješćima međunarodnih udruga za ljudska prava i udruga koje se bave pravima zatvorenika mučenja, torture i ponižavanja u turskim zatvorima su uobičajene metode kojima se koristi državni aparat u obračunu sa neistomišljenicima.
Kako Bašak ne bi bila dio tih crnih brojki, aktivisti iz Osijeka priključili su se međunarodnoj kampanji koja se vodi diljem Europe sa zahtjevom za njezinim puštanjem na slobodu i dodijeljivanjem azila od strane RH kako bi se zaštitila od progona u Turskoj.
Sugrađane su upoznali s ovim slučajem kroz performans u kojem su držeći svatko po jedno slovo ispisali „SLOBODA ZA BAŠAK“ te podijelivši letke koji su razgrabljeni u kratkom vremenu.
Borba za preobražaj društvenog poretka, slobodu govora i kritičkog razmišljanja nastavit će se i dalje usprkos povećanju represije, brojnim progonima i uhićenjima kojima su izloženi svi oni koji se suprotstavljaju „demokraciji“ koja funkcionira samo za uski krug odabrane elite. Zadatak svakog od nas je da se priključi i da svoj obol toj pravednoj borbi.
SLOBODA ZA BAŠAK!


Nema komentara:

Objavi komentar